Косметика повинна бути безпечною – це одностайно прийнята позиція споживачів, виробників і контролюючих органів. Одним з головних вимог з безпеки косметичних засобів – відсутність в них потенційно небезпечних мікроорганізмів протягом всього терміну застосування продукту.
Вельми поширена проблема – зниження якості та ефективності косметичних засобів через мікробного ураження, яке протягом тривалого часу може залишатися практично непомітним і непоміченим. Неприємний запах, зміни кольору кошти і навіть втрата ефективності не є найбільшою проблемою ураженого мікроорганізмами косметичного засобу. Величезна кількість мікроорганізмів, яке швидко з’являється в продукції при сприятливих умовах (відсутність консерванта, відповідний температурний режим для мікроорганізмів і т.д.) може стати проблемою для здоров’я споживача (розвиток різних бактеріальних захворювань шкіри і слизових, дерматомікозів, кандидозів і т.д. ).
Консерванти в косметичних засобах не завжди використовуються в правильних режимах, бувають часті випадки, коли в складах косметичних засобів, консерванти вводяться або в занижених концентраціях або в завищених.
Підбір консервантів в косметичних засобах
Застосування консервантів в занижених концентраціях веде до неповного захисту косметичних засобів і навіть до ще більш інтенсивного росту мікрофлори. Також занижені концентрації можуть призвести до звикання мікрофлори до використаних консервантів, що в свою чергу унеможливить їх використання навіть в ефективних концентраціях.
Завищені концентрації консервантів у складі косметичних засобів можуть викликати різні побічні ефекти (алергічні реакції, негативний вплив на шкіру і слизові оболонки).
Для запобігання даної проблеми виробникам слід ретельно проводити мікробіологічний контроль сировини і готової продукції, підтримувати на високому санітарно-гігієнічному рівні стан виробничих потужностей підприємства, використовувати безпечні консерванти в оптимальних концентраціях.
Фахівці хіміко-мікробіологічної лабораторії ТОВ «Інтердез» допоможуть підібрати оптимальні концентрації консервантів для косметичних засобів і провести комплексний мікробіологічний моніторинг підприємства..