Для промислових підприємств багатьох галузей важливим показником якості та безпеки продукції, що виробляється є її мікробіологічні показники. Це підприємства, що виробляють харчові продукти, косметичні засоби і т.д. Для таких підприємств обов’язковою умовою забезпечення якості та безпеки продукції є мікробіологічний контроль виробництва і готової продукції. Для інших підприємств мікробіологічний контроль не є обов’язковим, тому що. він в більшості випадків, не передбачений в нормативної документації. Однак, він дуже важливий для багатьох продуктів тому можливі біопоразки (ураження мікроорганізмами), що в подальшому викликає псування і зміну споживчих властивостей готової продукції. Це відноситься, наприклад, до виробництва будівельних матеріалів, мастильно-охолоджуючих рідин, бурових розчинів і т.д.
Для розуміння критичних точок технологічного процесу і основних факторів, що впливають на властивості продукції, необхідне здійснення мікробіологічного контролю не тільки готової продукції, а й усіх інших критичних точок виробництва.
В першу чергу контролюють мікробіологічні показники сировини, якщо вони нормуються. У разі невідповідності сировини нормативної документації, воно повертається постачальнику або приймаються спеціальні заходи для запобігання контамінації готової продукції. Неодноразові проблеми з сировиною можуть бути підставою для зміни постачальника.
Також дуже важливо контролювати мікробне забруднення виробництва (поверхні приміщень, технологічного обладнання, посуд, тару, транспорт, системи вентиляції та кондиціонування повітря, вода систем господарсько-побутового водопостачання і технологічна вода і т.д.).
Мікробіологічний контроль – запорука успішного бізнесу
При виявленні в готової продукції мікроорганізмів, число і вид яких не відповідають документації на даний продукт, останній не відправляється споживачеві.
Своєчасне виявлення і ефективне усунення проблем на основі мікробіологічного контролю дозволяє виробнику уникнути економічних (непридатна продукція, штрафні санкції і т.д.), іміджевих втрат і в підсумку втрати ринку збуту.
Всі перераховані вище пункти є важливими для якості безпеки продукції. Найбільш часто мікрофлора на підприємство надходить разом з сировиною, а далі контаминирует виробництво і готовий продукт.
Передбачене в рецептурі багатьох видів продукції використання консервантів (біоцидів), що пригнічують розвиток мікроорганізмів, може бути неефективним методом біозахисту при попаданні великої кількості мікрофлори, так як кількість консервантів розраховане на помірне мікробне забруднення. В першу чергу, це важливо для продукції харчової та парфумерно-косметичної промисловості, споживачі якої останнім часом все більш прискіпливо ставляться до наявності консервантів взагалі, адже вони не нешкідливі для здоров’я людини.
Особливо швидко і сильно уражаються мікроорганізмами продукти, які в своєму складі містять багато вологи – продукти харчування, різні парфюмерно-косметичні засоби, а також будівельні матеріали (ґрунтовки, шпаклівки, фарби, добавки і т.д.).
Основою профілактики мікробного забруднення готового продукту є мікробіологічний моніторинг (мікробіологічний контроль) виробництва, який дає можливість виробникові приймати вірні технологічні та управлінські рішення.
Обов’язковою умовою забезпечення якості продукції є підтримання високого рівня гігієни і санітарії на виробництві: своєчасне і в повному обсязі проведення поточних і генеральних прибирань, мийка та дезинфекція приміщень, технологічного обладнання, інвентарю, тари і т.д. Для цього слід використовувати сучасні ефективні і, одночасно, безпечні для об’єктів обробки, персоналу та навколишнього середовища миючі та дезинфікуючі засоби, що володіють комплексом спеціальних функціональних властивостей відповідно до конкретними завданнями і умовами застосування.
Дезинфекцію потрібно проводити з метою знищення, не тільки, патогенної мікрофлори, а й мікрофлори, яка є деструктором готової продукції.
Мікробіологічний моніторинг сировини
Мікробіологічний моніторинг (мікробіологічний контроль) сировини, напівфабрикатів, устаткування, тари, води, персоналу і т.д., а також застосування ефективних дезинфікуючих засобів є одним з найважливіших умов забезпечення високої якості та безпеки продукції, безпеки персоналу та споживачів.
Фахівці ТОВ «Інтердез» мають у своєму розпорядженні необхідну базу (хіміко-мікробіологічна лабораторія, атестована «Укрметртестстандарт») та досвідом проведення комплексного мікробіологічного контролю підприємств, оцінки ефективності біоцидною захисту готової продукції, готові виявити проблемні місця і запропонувати вирішення актуальних завдань, в тому числі на основі підбору адекватних сучасних ефективних і безпечних миючих і дезинфікуючих засобів, а також антисептиків для рук.